donderdag 1 november 2012

Fijne Día de los Muertos!

Sinds ik samen met m'n lief op vakantie ben geweest naar Mexico (dit jaar, maar het lijkt haast al een eeuw geleden!) ben ik een Mexico fan. Och de cultuur, het eten, de mensen, het weer, ik vond en vind het geweldig. En dan te bedenken dat we alleen op Yucatan zijn geweest en dus echt maar een fractie van het land hebben gezien.


Vandaag is het de dag van de doden (Día de los Muertos!) en dat vind ik helemaal geweldig. Het klinkt misschien luguber maar al die schedeltjes en skeletjes, prachtig! We hebben er ook een aantal mee naar huis genomen en die staan al een aantal maanden te pronken in de huiskamer.

Een kort cultuurlesje:
De Dag van de Doden vindt haar oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Men bewaarde schedels en stelde deze tijdens rituelen tentoon om dood en wedergeboorte te symboliseren. Deze dag werd gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, begin augustus en duurde de rest van de maand. De festiviteiten waren gewijd aan de godin Mictecacihuatl, de 'dame van de doden'.
Gedurende het hele jaar bereidt men zich voor op het festival, men verzamelt goederen die men aan de doden zal offeren.
In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige rijkere families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook vanuit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft. (bron: Wikipedia)Geen opmerkingen:

Een reactie posten