vrijdag 12 oktober 2012

Falen is balen - maak er iets positiefs van!


Falen is iets negatiefs, zelfs iets wat onacceptabel is in de huidige maatschappij. Je moet succes hebben in alles wat je doet, anders red je het niet en loop je achter op de mensen die wel succes hebben. Als je faalt ben je een loser en alle pogingen die je vervolgens doet om toch je doel nog te behalen zullen zijn besmet met je eerste gefaalde poging.
Dit is hoe ik tot voor kort dacht. Of, nou ja, nog steeds denk, ik moet niet op de feiten voor uit lopen. Mensen denken nou eenmaal gemakkelijker negatief terwijl voor positief denken een hoop oefening nodig is. Wat wel waar is, is dat ik sinds kort niet meer geloof dat falen altijd iets negatiefs is.

Wat is falen?

Als je in het woordenboek opzoekt wat falen nu precies betekend kom je op dit terecht:

fa·len (werkwoord; faalde, heeft gefaald) 

  1. tekortschieten
  2. mislukken
  3. fouten begaan; zijn doel niet bereiken
Dat klinkt dus allemaal behoorlijk negatief. En dat is het in zekere mate ook, je had een doel voor ogen maar je hebt het niet bereikt. Nu kun je zeggen “ik heb gefaald, nu ga ik bij de pakken neer zitten”, maar je kan het ook op een andere manier bekijken.

Turn that frown upside down!

Falen hoeft niet iets negatiefs te zijn. Je kan het ook als iets positiefs zien. Falen betekend niet altijd “stop en geef het op” maar kan ook betekenen “dit lukt zo niet, probeer het eens anders”. Falen nodigt je uit om verder te denken dan je in eerste instantie deed. Als je het zo bekijkt, is falen voor jezelf leerzamer dan succes behalen.
Iedereen kent dat spreekwoord wel; van je fouten leer je. Als je iets probeert te doen en dat lukt meteen, zal je het de volgende keer ook op die manier doen. Je gaat niet snel een andere manier bedenken om, in feite, hetzelfde succes te behalen. Wanneer je iets probeert te doen en dat lukt niet, zal je wel nieuwe dingen moeten proberen. Je stelt je open voor andere ideeën, andere denkwijzen en bewandeld andere (minder bewandelde) paden. Je word dus creatiever van falen dan van succes.

Terugvallen en doorbijten

Het is ontzettend moeilijk om zo te leren denken, tenminste, dat vind ik. Ik merk regelmatig dat ik terug zak in de oude denkwijze van falen = negatief. Maar alleen al door het besef dat falen echt niet per se iets negatiefs hoeft te zijn, is het al makkelijker uit deze denkwijze te snappen. En wanneer je niet meer zo bang bent om te falen, durf je creatiever te zijn in je pogingen om succes te behalen. Want of je nou succes behaald of faalt, je wint er sowieso wat mee. Om Soichiro Honda (ja, van de auto's) te quoten:
Succes is 99% failure
Bronnen en inspiratie om anders te leren denken: How to benefit from failuremindfullnesshet verhaal van Soichiro Honda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten